Via Media

Date: JUN 2014
Task: Full home, two phase remodel.

Like This Style?
Contact Us

Categories: ,

Project Description

Via Media, was a whole-house remodel that consisted of remodeling the upstairs and downstairs area of the home. All spaces in the home were either cosmetically or fully remodeled. Special attention to the kitchen and master bathroom were given.The kitchen, though more or less functional was in need of TLC. Better use of the space was made by moving the range to the back wall of the kitchen allowing more workspace on the island. The sink and dishwasher remained in their respective places but the space where the refrigerator use to stand was replaced with pull-panty door which increased functionality in pantry storage. Special features in the kitchen that are not visibly seen are a pullout lift for the kitchen-aid mixer, drawer microwave, and spice racks on either side of the range.The materials selected reflected the clients’ affinity for an industrial look. White quartz counter tops were used not only for their clean look but also for their durability. A white marble backsplash was installed to perfectly compliment the counter tops and give contrast to the dark-stained rift sawn own cabinetry. Long chrome hardware compliments the chrome Dornbracht faucet. Simple yet practical industrial lighting hangs above the island.The master bathroom at Via Media was equally in need of an over-haul. The client’s main goal was to remove the oversized unused jet tub and enlarge the shower area. The designer presented the idea of creating a shower with a drying area in the space where the tub once stood. The vanity area, formally an enclosed space with a fur-down as well was opened up giving each client his and her storage cabinets and fully utilizing the length of the given wall. The shower controls were positioned next to the drying area for ease of use.Materials such as Silverthorne limestone wrap all three side of the shower area and the back wall of the vanity area. The use of a light stone creates an open airy feeling. Black pebble quartz was used in the drying area for its non-slip advantages and on the vanity counter tops to create a spa like feeling and contrast. The cabinets were made of natural stained walnut, which compliments the satin nickel plumbing and hardware.The two spaces above garnered the most attention. The three additional bathrooms received new counter top, backsplashes, vanities, plumbing, lighting and tile. Additionally, the floors both upstairs were refinished and newly stained darker, and the floors downstairs received new tile. Blackthorn limestone was installed on the fireplace creating more drama to what was once a boring sheet rock.